Моята количка

Затвори

История на портфейла. Митове и суеверия за дамското портмоне

Публикувано на май 05 2021

 

Портмонето е един от най-използваните аксесоари и при двата пола. То е най-често употребяваната вещ от дамската чанта и универсален подарък за всеки повод. Познаваме ли обаче историята му и какво знаем за появата му?

 

История на портмонето

Историята на портмонето е тясно свързана с историята и развитието на парите. Преди появата на книжните пари, когато разплащателно средство са били монетите, портмонето е представлявало торбичка от кожа, която се затваряла, за да не изпадат монетите, посредством завързване с връв. От тук произхожда и името му портмоне, което буквално означава приспособление за носене на монети.

След появата на книжните пари портмонето променя формата си и от кожена торбичка придобива вид, който напомня настоящия му. Портмонето, което се сгъва и е снабдено с множество джобчета, се появява доста по-късно - през 1950 година. Производството му е свързано с появата на първите кредитни карти,  а дизайнът му отговаря на нуждите те да бъдат съхранявани и носени някак. Съвременното портмоне е снабдено с множество отделения за карти и визитки, отделение за монети и за банкноти.

Сгъващите се модели като дамско портмоне Ava са заложили на комфорта и практичността и позволяват побирането на портмонето дори в дамска чанта със скромни размери, без да заема много място. Изработено от естествена кожа в комбинация от няколко цвята, това портмоне е лесно за съчетаване със стила и нуждите на дамите. Придава луксозно и стилно излъчване на визията на своята притежателка.

 

damsko-portmone-estestvena-koja

 

Друг популярен модел сред дамите днес е портмонето с правоъгълна форма, което събира повече вещи заради по-големите си размери, но не се сгъва и не е подходящо за малка дамска чанта. Дамски портфейл Black ще привлече вниманието на дамите с елегантното си излъчване, релефна естествена кожа с флорални шарки и шикозния си дизайн.

 

portmone-damsko-koja

 

Съвременните дамски портмонета се открояват с модерна визия и разнообразен дизайн, богатство от форми, цветове и материи. Най-високо качество имат портмонетата, изработени от естествена кожа. Тя запазва вида и качествата си по-дълго във времето, по-устойчива е и не се подава на лющене, напукване и изтъркване за разлика от изкуствената кожа.

Суеверия, свързани с дамското портмоне

Дамското портмоне е свързано с много суеверия и вярвания.

  • Счита се, че портмоне не се подарява празно, тъй като по този начин обричате получателя му на бедност. Ако сте решили да подарите портмоне, сложете в него монета – за богатство, изобилие и щастие.
  • Смятат, че червеното портмоне носи изобилие и богатство на притежателя си. Не знаем дали това е вярно, но може да проверите мита с разкошното портмоне RED от DMR, изработено от висококачествена естествена кожа в червен цвят. Интересният му флорален  дизайн, многото отделения за карти и монети, съчетани с отличната цена и гарантираното качество, правят модела любим на всяка жена.

                   

damsko-estestvena-koja-portmone


  • Портмоне, както и дамска чанта, не се оставят на земята, за да не донесат бедност, загуба на пари и нещастие на своя притежател.
  • Хората вярват, че носейки талисман, четирилистна детелина или парата от коледната питка в портмонето си, ще увеличат късмета и богатството си.
  • Вярва се, че важен за богатството е и външният вид на портмонето. Ако е износен, захабен и нелицеприятен, той привлича бедност и нищета. Луксозният вид на аксесоара носи богатство и охолство.

Какво да не слагате в портмонето си?

  • Снимки на любими хора, за да не попият лоша енергия от парите.
  • Стари бележки – касови, записки и т.н
  • Пароли и кодове на картите си. Това последното не е неочаквано и е свързано със сигурността. В случай, че откраднат портмонето с картите ви, ще е голяма загуба за вас, ако кодовете за достъп до парите ви също се намират в тях.