Моята количка

Затвори

Миналото на елегантните дамски боти

Публикувано на октомври 20 2019

Стилният тип обувки, който е хибрид между обувка и ботуши, наричани още боти имат външния вид  на обувка, но завършват точно на или малко над глезена. От началото още тези дамски боти са супер елегантни, предпочитани и модерни като визия. Това  прави още по-изненадващ факта, че тези боти всъщност произхождат от далечната 1800 г.!

Ботите са били популярни както сред мъжете, така  и сред жените през по-голямата част от 19 век и често са били с еластична обшивка, вид, който все още е модерен и днес. Много боти от този период съдържат дантели по предната част или копчета отстрани на ботата, въпреки че тези видове декорация варират значително в зависимост от специфичните модни тенденции на десетилетието.
През 20-ти век ботите са адаптирани по начин, по който да обслужват една по-практична цел през студените, влажни зимни месеци. Този актуализиран стил на обувка включва каучукова подметка за предотвратяване на подхлъзване на мокри или заледени тротоари, както и слой топла вълнена подплата вътре в ботата, за да се запази топлината на крака. Модерните боти предлагат широк избор от материали и модели. Докато някои боти са останали верни на „гумената истерия“ на 20 век, други са изработени от кожа или дори от велур. Някои модерни боти продължават да съдържат дантели, метални токи, ципове, декорации или други декоративни допълнения.

През цялата своя история ботушите и ботите до глезена остават предпочитан избор за жените, особено за тези, които се нуждаят от удобна, но все пак привлекателна обувка за ежедневни преходи. Днес ботите често се съчетават с елегантни и ежедневни дрехи като тесни  джинси, гамаши и панталони тип молив. Не е рядкост и съчетанието им с ежедневна рокля.

Каквото и да правят дамите, трудно могат да устоят на изкушението да си купят чифт елегантни боти с не много висок ток, подходящи за всякакъв случай и достатъчно удобни целодневен преход.